created
in
n-h
 
Allerzielen Alom


vergroot afbeelding
Allerzielen Alom gaat door
Overleden mensen mogen niet worden verzwegen. Hun leven moet juist worden gevierd, ze moeten herinnerd worden zoals ze waren. Dat is wat kunstenaar Ida van der Lee duidelijk wil maken met Allerzielen Alom.
Allerzielen Alom is een vervolg op het succesvolle project Allerzielen Allicht dat de kunstenaar in 2005 voor het eerst uitvoerde in Amsterdam. Het kunstproject zoekt een eigentijdse vorm om de doden te herdenken. Zoals avonden gevuld met licht, beeld, zang, poëzie, muziek en speciaal gemaakte kunstwerken voor de graven. Allerzielen Alom vond in 2007 plaats op vijf Noord-Hollandse begraafplaatsen in Amstelveen, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen en trok ruim 4.000 bezoekers. Kunst en Cultuur Noord-Holland leverde als partner een bijdrage aan het project in de vorm van financieel management en de selectie van de betrokken kunstenaars.

Het is de bedoeling dat meer begraafplaatsen de Allerzielen-avonden overnemen. In het ontwerpen van collectieve herinneringsplekken is een nieuwe rol voor beeldend kunstenaars weggelegd die nieuwe aanknopingspunten kan opleveren voor de uitvaartbranche.

Op 3 april 2008 vond een minisymposium plaats in het Meertens Instituut in Amsterdam waar Van der Lee, Kunst en Cultuur Noord-Holland samen met wetenschappers van de Radboud Universiteit, de uitvaartbranche, nabestaanden en kunstenaars discussiërden over de ontvangst van Allerzielen Alom en over de mogelijkheden tot het voortzetten van deze vernieuwde traditie tot herdenken. De publicatie “Allerzielen Alom, kunst tot gedenken” werd op feestelijke wijze overhandigd aan een bijzondere nabestaande.

Allerzielen Alom krijgt voet aan de grond na de succesvolle vieringen in 2005 en 2007.
‘Rituelen geven houvast en rust’, zegt Ida. ‘Het maakt niet uit of je gelooft of niet, niemand weet zeker wat er met de doden gebeurt, maar doodzwijgen lijkt niemand goed te doen. Ik word benaderd door ritueel begeleiders, beheerders van begraafplaatsen, begrafenisondernemingen als Yarden, kunstenaars en nabestaanden uit het hele land. Allemaal zijn ze bezig nieuwe initiatieven te ontwikkelen om Allerzielen Alom te herhalen of elders voort te zetten. Sommigen zijn onzeker maar allemaal lopen ze over van ideeën en enthousiasme. Mensen voelen meestal haarfijn aan hoe ze invulling willen geven aan deze dag en uiteindelijk zou daar geen hulp van mij of anderen meer bij nodig moeten zijn.'

Elke organisatie of individu die zich geïnspireerd voelt door de viering van Allerzielen Alom en er voor kiest iets soortgelijks te organiseren kan zich laten leiden door de voorbeelden die te vinden zijn op de site www.allerzielenalom.nl of in Van der Lee’s boek. De uitvoering en de financiering liggen echter volledig bij de initiatiefnemer. Van der Lee geeft, in samenwerking met de producent, ondersteuning en advies op afstand.
Info: of de publicatie Allerzielen Alom, kunst tot herdenken, © Ida van der Lee / Uitgeverij Meinema ISBN 978 90 211 4203 6

vergroot afbeelding vergroot afbeeldingWietske van de Klundert & Merel Maissan