created
in
n-h


 

Fort Lux


Mark Bain - Wave front
Forteiland IJmuiden is een 19e-eeuws fort op een eiland in de monding van het Noordzeekanaal net buiten de zeesluizen van IJmuiden. Deze steenkolos veranderde in de zomer van 2000 voor vier weken in Fort Lux. Dertien kunstenaars uit zes landen maakten immateriƫle kunst uit licht, geluid en (video-)projecties in, op of rond het fort. Er verrees een tijdelijk restaurant met zicht op zee en passerende zeereuzen. En er waren concerten van Slagwerkgroep Den Haag en een gelegenheidsensemble onder leiding van Esther Apituley. Bezoekers werden aangevoerd met een bootje vanuit de Vissershaven in IJmuiden. Er was ook een educatief programma voor scholen uit de IJmond. In vier weken tijd bezochten 4.800 mensen Fort Lux. Er was veel aandacht van regionale en landelijke media.
Deelnemende kunstenaars aan Fort Lux:
Mark Bain, Natasja Boeze, Peter Bogers, Nicolas Desponds, Cilia Erens, Diederik Klomberg, Christine Kubisch, Ida van der Lee, Paul Panhuijsen, Redudant Technology Initiative, Peter Stel, Hannes Wallrafen, Apostolis Zolotakis.
Paul Panhuijsen - Zielenschemering Redundant Technology Initiative - Low technology video wall Ida van der Lee - Onderwaterlinie