actueel
 
naar websiteNoord-Holland verdwijnt


NH VERDWIJNT, VERRUIGT, VERPAUPERT, VERTRUT, VERPRETPARKT en VERZUIPT
De tweejaarlijkse kunstmanifestatie Noord-Holland Biënnale zoekt de confrontatie over het verdwijnende Noord-Hollands cultuurlandschap. Onder de titel NH VERDWIJNT toont de Biënnale werk van eigentijdse vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen die uitspraken doen over het landschap. Soms is dit een kritische analyse, soms een lyrische hommage.
Als opmaat op de kunstmanifestatie start vandaag de publiekscampagne op de website en in de krant. Niet alleen factoren als woningbouw, industriële ontwikkeling, recreatiedruk en verkeer zorgen voor het verdwijnen van het cultuurlandschap. Ook de relatieve ongeïnteresseerdheid van de gemiddelde bewoner over de toekomstige ontwikkelingen speelt hierbij een rol. NH VERDWIJNT daagt bewoners van Noord-Holland uit hun mening over het Nederlandse cultuurlandschap te laten horen op de website en zo deel te nemen aan de Biënnale.

De visie van de deelnemende vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen over het veranderende landschap is vervat in vijf deelthema’s. Elke tentoonstellingslocatie heeft een eigen thema. Museum Waterland in Purmerend focust op de relatie met de landbouw onder de titel NH VERRUIGT. De Grote Kerk in Schermerhorn richt zich op de industrie met NH VERPAUPERT. NH VERTRUT, te zien in het Kunstcentrum Bergen, gaat over de woningbouw. De Boterhal in Hoorn toont NH VERPRETPARKT en NH VERZUIPT is te zien in de Vishal in Haarlem. Er is werk te zien van onder anderen: Andrea Stultiens, Sema Bekirovic, La Reaven, Hella Jongerius, Geer Roobeek, Driessen & Verstappen, Jurgen Bey, Ralph Kamena en Peter Verdonk en Gerko de Ruijter.

Publiekscampagne
Net zo belangrijk is te ontdekken wat bewoners van Noord-Holland, jong en oud, te zeggen hebben over het landschap. Hoe kunnen we hier met respect voor de omgeving leven en ons economisch en sociaal verder ontwikkelen? Slokken de industrieterreintjes de open ruimte op, of wordt Noord-Holland één groot recreatiegebied? Is er nog een economische toekomst voor de boeren anders dan als natuurbeheerders? De NH VERDWIJNT publiekscampagne geeft u de mogelijkheid mee te denken over het cultuurlandschap. De foto/argumentatie-wedstrijd vindt plaats in samenwerking met het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad waarbij elke week een deelthema aan de orde wordt gesteld. Geef uw geestdrift, ergernis en hoop gestalte en lever een bijdrage in tekst of beeld aan de discussie op . Tijdens de Biënnale worden alle publieksbijdragen getoond op internetinformatiesokkels. Per deelthema wordt een winnaar gekozen.

Informatie
De Noord-Holland Biënnale vindt plaats van donderdag 12 oktober t/m zondag 23 november 2008. Bezoekers kunnen de tentoonstellingslocaties allen op een dag bezichtigen. Het publiek kan beeld en tekst opladen op de website .
De kunstmanifestatie is samengesteld door Jan Hein Sassen en Bas Vroege (Paradox), ondersteund door Jan Kappers (assistent-curator), Marianne Barendregt (LTO), Wim Schermerhorn, Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen (Prospektor).
De Biënnalewerkgroep die bestaat uit de leden van de tentoonstellingslocaties wordt ondersteund door Kunst en Cultuur Noord-Holland.