actueel


 
reacties op K.I.P


Wilt u reageren op het magazine? Reacties van lezers krijgen een plaats op deze site. De redactie heeft het recht ingezonden brieven in te korten.
De architectuur als natuurlijk gegeven
In elke samenleving is de behoefte aan een dak boven je hoofd een gegeven. Dit betekent dat architectuur in welke vorm dan ook een universeel verschijnsel is. Dat de mens en hierdoor ook de kunstenaar ondergeschikt zou zijnaan de architectuur, lijkt mij een belachelijke en onjuiste stelling. Het soort stelling als: de schilder is ondergeschikt aan zijn doek of de mens is ondergeschikt aan de lucht omdat hij zonder lucht niet kan leven.

Waarom de architect zo nodig kunstenaar wil zijn en de kunstenaar zo nodig architect is mij werkelijk een raadsel. Het zijn twee verschillende disciplines net zoals het maken van linnen of het bedenken en maken van digitale apparatuur andere disciplines zijn dan schilderen of het maken van films of foto’s. Zelfs Le Corbusier was een matig beeldend kunstenaar. Laat de architect toch vooral de gebouwen maken die hij wil en de kunstenaar de kunst maken die hij wil.

Een goed kunstenaar zal zijn werk altijd zo in een bestaande situatie installeren dat het werk hierbij optimaal tot zijn recht komt, ongeacht of het werk toegepast of autonoom is.
De architectonische ruimte waarin dit gebeurt is vergelijkbaar met het witte doek of het beeldscherm van de kunstenaar. De kunst is niet een sieraad voor het gebouw maar het gebouw is een vehikel om de kunst te laten floreren. Architectuur en beeldende kunst vormen een symbiose.

Alleen de slechte kunstenaar wordt gehinderd door architectuur, net zoals de slechte architect meent dat zijn gebouw geen kunst kan verdragen. Zolang de kunst architectuur kan verdragen kan de architectuur kunst verdragen.

The two shall ever meet.

Jan van der Woud
Beeldend kunstenaar