servicebureau
 meer lezen over toeval gezocht

Op 12 december vond een afsluitend symposium plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam. Kunstenaars en leerkrachten lieten zich inspireren door de verhalen van deelnemers aan het project Toeval gezocht en deskundigen. Aan het programma werkte onder andere mee professor Robbert Dijkgraaf, filosofe Marjan Slob en schrijfster Joke van Leeuwen.
Klik hier voor het verslag van het symposium.
lees meer
nog meer lezen over toeval gezocht

Klik hier voor het themanummer van magazine K.I.P over Toeval gezocht en kunsteducatie en het onderwijs.

educatieproject


De resultaten van het project Toeval gezocht waren tot en met 6 januari 2007 te bekijken in het Stedelijk Museum Amsterdam. In de afgelopen maanden zijn op vijftien scholen in Noord-Holland vijftien kunstenaars aan het werk gegaan met een groep jonge kinderen tussen de vier en zeven jaar. Zes weken lang werkten de kunstenaars op school in een team met leerkrachten en stagiaires aan een intensief creatief experiment.
Bezoek van de minister aan Toeval gezocht
Op 21 december j.l. bracht minister Plasterk met zijn vrouw en met zijn ambtenaar Jan Jaap Knol een werkbezoek aan de tentoonstellingen Cruel Bonsai en Toeval gezocht.
Met grote aandacht en interesse hebben zij rustig de tijd genomen om de kunstwerken van Heringa/Van Kalsbeek te bekijken, zich te laten voorlichten over de achtergronden en werkwijze van Toeval gezocht en de tentoonstelling van de werken van de kinderen te bezichtigen.
vergroot afbeeldingBezoek Minister Plasterk aan Toeval Gezocht - Foto: Rolf Resink
www.toevalgezocht.nl
Op is het verloop van het project vastgelegd via de wekelijkse verslagen, beelden en filmfragmenten die deelnemers plaatsten. De werkwijze wordt geïnspireerd door de Reggio Emilia-benadering. Toeval gezocht is erop gericht de creativiteit van kinderen langs ongebaande paden te stimuleren. De uitgangspunten voor het project zijn ontleend aan de kunstenaars strategieën, de artistieke talen van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek. Dit duo had van 14 september 2007 tot 6 januari 2008 een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

In Toeval gezocht draait het om de expressieve talen van jonge kinderen Hun potenties, ideeën en experimenten staan centraal. Ieder kind heeft in aanleg de mogelijkheid zijn ideeën in vele talen uit te drukken. Het werkproces wordt uitvoerig gedocumenteerd met foto’s, film en teksten. Het werk van de kinderen en de documentatie van het werkproces was tot 6 januari 2008 ook in het Stedelijk Museum Amsterdam tentoongesteld.

Toeval gezocht is ontwikkeld en opgezet door Kunst en Cultuur Noord-Holland, Stedelijk Museum Amsterdam, Steunpunten Kunsteducatie Noord-Holland en Huisingh Advies en Projecten (initiatiefnemer en projectleiding). Voor vragen of reacties:
Foto: Ernst van Deursen
Op 3 november opende de tentoonstelling Toeval gezocht. De belangstelling was groot, ruim 500 mensen onder wie veel kinderen, waren aanwezig toen Amazigh, een leerling van 5 jaar, samen met projecteider Annemieke Huisingh de tentoonstelling heeft geopend. Van hem is de uitspraak: (in een museum zie je) beelden die er nog niet waren en die toch gemaakt zijn.
Deelnemende kunstenaars en scholen
Uit Noord-Holland:
Marleen van den Bergh, Jan Hekmanschool, Ouderkerk a/d Amstel
Irma de Bruijne, De Trimaran, Edam
Patricia Kaersenhout, Mariaschool, ‘t Veld
Eva Klee, De Kameleon, Heerhugowaard
Floor Max, Familieschool, Heerhugowaard
Hanneke Saaltink, Montessorischool, Heerhugowaard
Geertje Tjalma, ’t Startnest, Uithoorn
Liesbeth van Woerden en Sanne Groen, De Boet, ‘t Veld

Jeanine Aalfs, Nieuwe School, Edam
Nynke Deinema, de Alexander Roozendaalschool, Amsterdam
Adelijn van Huis, Sloterplasschool, Amsterdam
Hamid El Kanbouhi, Slootermeerschool, Amsterdam
Roos Langendorff, De Grote Beer, Duivendrecht
Daniel Levi en Ineke Wertheim, De Piramide, Edam
Harold Schouten, Tjaddinx, ‘t Veld