nieuwsbrieven




 

Nieuwsbrief 5


Dit is de vijfde nieuwsbrief van CBK Noord-Holland. De nieuwsbrief verschijnt om de zes à acht weken en houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen van CBK Noord-Holland en activiteiten in de provincie Noord-Holland.
Nieuw op de website
Nieuw zoeksysteem voor de agenda
Het zoeksysteem van de agenda op is vernieuwd. U kunt nu zoeken op periode, plaats of soort activiteit. Benieuwd wat er aankomend weekend in uw woonplaats op het gebied van beeldende kunst plaatsvindt? Klik hier en neem een kijkje in de agenda.
Wilt u gratis de agendagegevens van uw organisatie op onze website plaatsen? Neem dan contact op met .

Plaats gratis uw oproep op onze website
Heeft u een atelierruimte beschikbaar of bent u op zoek naar een kunstenaar voor een bepaald project? In de rubriek Vraag en Aanbod kunnen zowel kunstenaars en vormgevers als organisaties kosteloos een oproep plaatsen. De oproep is direct zichtbaar op onze website. Geïnteresseerden kunnen per e-mail op de oproep reageren. Klik hier voor een overzicht van actuele oproepen of om een oproep te plaatsen.

Afbeeldingen kunstwerken direct zichtbaar bij zoekresultaten
In het kunstenaarsbestand kunt u momenteel werk vinden van 114 beeldend kunstenaars. Wilt u meteen een indruk hebben van het werk van deze kunstenaars? Dat kan. In het overzicht met de zoekresultaten ziet u achter de naam en de woonplaats diverse afbeeldingen van de kunstenaar. U kunt doorklikken naar persoonlijke pagina van de kunstenaar voor verdere informatie.
Ontmoeting met kunstenaars uit Haarlem en omstreken. Van links naar rechts: Alfred Ophof, Michiel Hogenboom, Mascha Dammers (KVNH), Ruud Zweypfenning, Walter Nus, Els Moes, Tine Appelman, Eric de Nie, Floor de Bruyn Kops, Ellie van den Bomen (KVNH) en Hilde Groen.
Beroepsondersteuning van beeldend kunstenaars
Uitslag enquête
CBK Noord-Holland onderzoekt op welke wijze zij kunstenaars en vormgevers kan ondersteunen bij het uitoefenen van hun beroep. Daarom hebben wij kunstenaars opgeroepen een enquête over dit onderwerp op onze website in te vullen. Maar liefst 104 kunstenaars hebben hierop gereageerd. Opvallend veel kunstenaars gaven aan dat zij interesse hebben in een cursus op het gebied van het verbreden van het werkterrein naar bedrijven of overheden. Daarnaast scoorden mogelijke cursusonderwerpen als het aanvragen van subsidies, netwerken en het verwerven van opdrachten hoog. Meer dan de helft van de kunstenaars heeft een voorkeur voor een workshop van een dagdeel, eenderde heeft behoefte aan korte cursussen van vier à vijf dagdelen. Ook formuleerden kunstenaars nog een aantal aandachtspunten m.b.t. problemen die zij tegenkomen in de beroepspraktijk zoals aandacht voor bestaande, goedlopende projecten, het afstemmen van diverse activiteiten (eigen werk, lesgeven, p.r., documentatie, netwerken), betaalbare werkruimtes (ateliers) voor kunstenaars, het vinden van een goede expositieplek en meer openheid tussen kunstenaars, het bedrijfsleven en de overheid.

Ontmoeting met kunstenaars uit Haarlem en omstreken
CBK Noord-Holland heeft op 22 september 2005 een aantal kunstenaars uit Haarlem en omstreken uitgenodigd om te praten over het onderwerp beroepsondersteuning. Als belangrijk punt kwam naar voren dat kunstenaars meer opdrachten zouden willen verwerven in het bedrijfsleven. Het leggen van contacten met het bedrijfsleven vormt vaak een knelpunt. Kunstenaars weten vaak niet wie het aanspreekpunt is en vinden het soms lastig zichzelf te presenteren. CBK Noord-Holland zal komende maand ook kunstenaars uit andere regio's benaderen voor een gesprek.

Verdere aanpak
De uitslag van de enquête en de gesprekken met kunstenaars vormen een basis voor een concreet plan met verschillende activiteiten op het gebied van beroepsondersteuning. Ook is CBK Noord-Holland in gesprek met een aantal Noord-Hollandse gemeenten, waaronder de gemeenten die de WWIK uitvoeren. In het voorjaar van 2006 hoopt CBK Noord-Holland te kunnen starten met een cursusprogramma. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met .
Eric de Nie - Detail van Morton Feldman Session-music on canvas (2003)
Eric de Nie - Da Capo al Fine (2003)
Voorproefje K.I.P
Half november komt het tweede nummer van het magazine K.I.P, kunst in de provincie, uit. In dit nummer staat het onderwerp cultureel ondernemersschap centraal. U treft onder meer bijdragen aan van Gijs Frieling en Maarten Asscher en een interview met de Haarlemse kunstenaar Eric de Nie.
Heeft u nog geen abonnement op K.I.P? Klik hier en meldt u aan.
Peter Verdonk / Fotgrafie Max Linsen Wil van Blokland / Fotgrafie Max Linsen
Tip: Art & Activity Noord-Holland
Werkgroep Veldwerk van stichting Tengel organiseert in de Schaalsmeerpolder (vlakbij Oostknollendam) een wandelroute langs kunst en poëzie met het thema STROMING. Ruim 50 kunstenaars en dichters, waaronder Noam Ben Jacov, Wil van Blokland, Nikki van Es, Maria Regüla Müller laten zich inspireren door het oeroude veenlandschap. Het resultaat is op verrassende wijze op onverwachte locaties rond, op en in het water, in de weilanden, boerderijen en schuren in de Schaalsmeerpolder te zien. STROMING is te bezichtigen in het weekend van 24 en 25 september, 1 en 2, 8 en 9, 15 en 16, 22 en 23 oktober, van 10.00 tot 18.00 uur. Het start- en informatiepunt is de Poelboerderij, Veerdijk 106 in Wormer. Voor meer informatie zie .
Boulevard Barnaart, Zandvoort
Opdrachttrajecten openbare ruimte
CBK Noord-Holland is door de afdeling Beheer en Uitvoering van de Provincie Noord-Holland gevraagd een tweetal opdrachttrajecten voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte te organiseren. De eerste opdracht betreft de reconstructie van Boulevard Barnaart in Zandvoort. Vanwege de strakke tijdsplanning van deze opdracht heeft CBK Noord-Holland inmiddels een drie-hoofdige adviescommissie aangesteld. Zij formuleren de opdracht en dragen passende kunstenaarskandidaten voor die de opdracht mogelijk kunnen uitvoeren. De tweede opdracht verkeert in de opstartfase en heeft betrekking op de reconstructie van de oostelijke ringweg van Alkmaar, de N242. U wordt op de hoogte gehouden van verdere ontwikkelingen.