actueel




 

nieuws van CBK Noord-Holland


    Nieuws gemist? Klik hier voor het nieuwsarchief


    CBK NH schenkt poort aan GGZ
    CBK Noord-Holland heeft de festivalpoort van Karavaan geschonken aan GGZ Noord-Holland. Het werk is gemaakt onder leiding van kunstenaar Jaap Velserboer in samenwerking met GGZ cliënten en leerlingen van de basisschool De Meander ten behoeve van de festivalharten van Karavaan. Tijdens Karavaan 2008 heeft het kunstwerk, dat gemaakt is in opdracht van CBK Noord-Holland, de toegang gemarkeerd van de festivalharten van het reizende theaterfestival uit de Kop van Noord-Holland.
    Dini Hoenink reageerde namens GGZ Heiloo zeer enthousiast: "Hartelijk dank, we zullen er goed voor zorgen".

     
     
    Kunst in Karavaan
    CBK Noord-Holland laat u tijdens reizend theaterfestival Karavaan genieten van twee beeldende kunst projecten. In een openlucht laboratorium met houten bladveren, contragewichten en werktuigen ondergaan de bezoekers voorafgaand aan de voorstelling Drebbel, de Drebbel Experience. Door Rogier Mey is een beeldende installatie gebouwd waarin Toine Klaasen een associatieve performance uitvoert, alles in de geest van Drebbel.
    De festivalharten van Karavaan worden dit jaar begrensd door een metershoge poort, twee losse pylonen die als bizarre groeisels de lucht in priemen. Deze zijn gemaakt door leerlingen van obs Meander en cliënten van GGZ Heiloo, onder leiding van beeldend kunstenaar Jaap Velserboer.

    Opera Drebbel met Drebbel experience: 11 -13 jul, 18-20jul, 24-27 jul, 21.30 uur : Overstad, Alkmaar
    Festivalharten: Heiloo 17-20 juli, Alkmaar 24-27 juli, Hoorn 31 juli- 3 augustus, Schagen 7-10 augustus



     
     
    Voor de wind
    Onder de noemer ‘Voor de Wind’ start een grootschalige opdracht kunst in de openbare ruimte in de gemeente Zijpe.
    Doel van de opdracht is een koppeling te maken tussen de technologie van windenergie en de visie en durf van beeldend kunstenaars, vormgevers en landschapsarchitecten. Resultaat van deze krachtmeting van wetenschap en kunst is een drietal energie opwekkende kunstwerken, passend in het cultuurlandschap van de gemeente Zijpe. De hoogte van het productiebudget is ca € 300.000,-- . De werkgroep ‘Voor de Wind’ bestaat uit Stichting Innovatief Zijpe (SIZ), Leader+ en Kunst en Cultuur Zijpe, ECN Windenergie en Created in Noord-Holland van Kunst en Cultuur Noord-Holland.
    Geïntereseerden kunstenaars voor deze opdracht kunnen zich tot maandag 28 april 2008 inschrijven.

    Lees meer op de van Created in Noord-Holland


     
     
    Publicatie Allerzielen Alom
    Op 3 april jl. is tijdens een inspirerend symposium, de publicatie Allerzielen Alom, kunst tot herdenken uitgereikt. Deze publicatie geeft een overzicht van het kunstproject van Ida van der Lee. Het boek is nu te verkrijgen.

    De publicatie Allerzielen Alom, kunst tot herdenken gaat in op het vieren van Allerzielen ‘nieuwe stijl’ en laat zien hoe een oude traditie met kunst nieuw leven ingeblazen wordt. Het is bedoeld als leidraad en inspiratie voor iedereen die zelf invulling wil geven aan het herdenken van de doden, persoonlijk of beroepshalve.

    Het is de wens van kunstenaar Ida van der Lee dat Allerzielen zal uitgroeien tot een dag waarop alle begraafplaatsen gastvrije ontmoetingsplekken zijn voor de levenden. De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben.

    Erik de Maaker en Thomas Quartier, beiden verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, beschrijven de resultaten van hun onderzoek. Zij hebben de Allerzielenvieringen op de voet gevolgd ten behoeve van hun onderzoek naar persoonlijke religiositeit en nieuwe riten rondom de dood. De enquêtes die zij hebben afgenomen bij het publiek hebben een schat aan informatie opgeleverd. Ida van der Lee beschrijft de opzet van het project en de ervaringen als initiatiefnemer.

    Ten slotte bevat deze publicatie een beschrijving van alle kunst- en gedenkvormen ter inspiratie. Met veel afbeeldingen en citaten uit de enquêtes geeft het boek een levendig beeld van de Allerzielenvieringen en wil het een waardevolle inspiratiebron zijn, want zoals een bezoeker opmerkte: ‘Niet alleen de doden verdienen het, maar wij ook’.

    Te bestellen bij:
    of in de boekwinkel: isbn 9 789021 142036



     
     
    Minisymposium Allerzielen Alom
    “Kan de beeldende kunst het eeuwenoude Allerzielen losmaken van de religie?”
    “Wat vormt de essentie van Allerzielen Alom en hoe overdraagbaar is dit?”

    De ervaringen van bezoekers van Allerzielen Alom staan centraal op het minisymposium Allerzielen Alom op 3 april 2008. In het Meertens Instituut te Amsterdam presenteren wetenschappers van de Faculteit Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen de resultaten van hun onderzoek. Zij buigen zich samen met een panel van (ervarings)deskundigen over de vragen die bij het onderzoek naar de ontvangst van kunstproject Allerzielen Alom op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland naar voren zijn gekomen. De publicatie “Allerzielen Alom, kunst tot gedenken” wordt op feestelijke wijze overhandigd aan een bijzondere nabestaande.

    Sprekers en panelleden: Gerard Rooijakkers (dagvoorzitter, onderzoeker Meertens Instituut); Dr. Thomas Quartier, docent rituele studies Radboud Universiteit; Dr. Erik de Maaker, visueel antropoloog Universiteit Leiden; Ida van der Lee, beeldend kunstenaar; Jaap Velserboer, curator; drs. Ko Schuurman, liturgist bisdom Haarlem; John Heskes, Yarden; Gijsje Theunissen, Charon-bij-Afscheid.

    Datum: : 3 april 2008
    Aanvang : 14.00 uur, het duurt tot circa 17.00 uur
    Locatie : Meertens Instituut, Johan Muyskenweg 25, 1090 GG Amsterdam, T 020-4628500
    Aanmelden :U kunt zich tot 10 maart aanmelden via

    Dit symposium en de publicatie kwomen mede tot stand door het Mondriaan Fonds.

    Allerzielen Alom is een project van Ida van der Lee () in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co.

     
     
    Andrew March adviseur Created in Noord-Holland
    Met ingang van 15 februari 2008 start Andrew March als adviseur Created in Noord-Holland voor Kunst en Cultuur Noord-Holland. Na het vertrek van Peter de Rooden brengt Andrew March als beeldend kunstenaar expertise in bij het programma Created in Noord-Holland. Hij werkt nauw samen met Ellen Klaus die vanaf 1 januari is gestart als programmamanager. Naast uitvoerend beeldend kunstenaar is Andrew March tevens verbonden aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht als senior docent.

     
     
    Created in Noord-Holland daagt kunstenaars en vormgevers uit
    Created in Noord-Holland schrijft in samenwerking met het CBK Noord-Holland de opdracht uit voor het ontwerp van een gadget dat het kunstenaars- en vormgeversbestand van het CBK Noord-Holland promoot onder opdrachtgevers.

    Het bestand bevat meer dan 400 kunstenaars en vormgevers. Op de website van het CBK Noord-Holland is van deze kunstenaars en vormgevers digitale informatie te vinden. Behalve curriculum vitae, afbeeldingen van het werk en eerdere opdrachten, zijn hier ook actuele exposities van de kunstenaars te vinden. Iedereen die op zoek is naar een kunstenaar of een vormgever voor een opdracht of een tentoonstelling, kan hier de juiste persoon vinden.

    meer over de opdracht en de voorwaarden.

     
     
    Ellen Klaus opvolger van Peter de Rooden
    Na negen jaar verlaat Peter de Rooden Kunst en Cultuur Noord-Holland. Per 1 januari 2008 is hij inhoudelijk medewerker kunst en openbare ruimte bij Stroom in Den Haag. Peter de Rooden realiseerde veel spraakmakende projecten en ontwikkelde bijzondere samenwerkingsprojecten binnen het CBK Noord-Holland en het programma Created in Noord-Holland. Zie beschrijving van de projecten>>>

    Peter de Rooden wordt opgevolgd door een programmamanager en een adviseur.
    Ellen Klaus is vanaf 1 januari 2008 programmamanager van Created in Noord-Holland en eerste aanspreekpunt voor Kunst in de Openbare Ruimte en Culturele Planologie. De naam van de adviseur wordt later bekend gemaakt.
    Ellen Klaus is geen onbekende van Kunst en Cultuur Noord-Holland. Voor Kunst en Cultuur Noord-Holland organiseerde zij in 2005 mede Plannen met Verbeelding; een landelijke bijeenkomst over culturele planologie.
    Het afgelopen jaar was zij een van de organisatoren van het nieuwe Mijzen Festival in de gelijknamige Noord-Hollandse polder en maakte zij deel uit van het programmateam voor het project Allerzielen Alom van kunstenaar Ida van der Lee op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland.
    Voor Stichting Kunst in de Openbare Ruimte actualiseerde zij de website Kunst en publieke ruimte en initieerde zij activiteiten binnen het platform LOKO (landelijk overleg kunst in opdracht).
    Ellen Klaus studeerde kunstgeschiedenis en werkte jarenlang als programmamaker voor het programma Van Gewest tot Gewest van de NPS.


     
     
    Orbinodroom
    Kunst en Cultuur Noord-Holland en Provincie Noord-Holland hebben in september de wedstrijd Orbinodroom uitgeschreven om omwonenden van Orbino de kans te geven een weekend lang hun droom te verwezenlijken in dit unieke kunstwerk. Vanwege de vele goede ingezonden ideeën zijn uiteindelijk vier winnaars gekozen. Eveline Altena, Joris Komen, Kaj ter Borg en Bart Jan Oosting realiseren in december 2007 en januari 2008 hun Orbinodroom.

    Eveline Altena geeft op zaterdag 1 (12-19 uur) en zondag 2 december (14-19 uur) de aftrap met de gratis toegankelijke fototentoonstelling: Zijn we waar we dromen? Iedereen kan meedoen aan de fototentoonstelling. Maak hiervoor op een willekeurig moment een foto van uzelf en vraag u zelf: Waar ben ik nu en waar zou ik willen zijn? Schrijf de datum, uw voornaam en een toelichting op een papier en doe deze, samen met de foto, in een gesloten envelop tussen 20 en 30 november in één van de Orbinopostbussen. Deze vindt u vlak bij de ingang van bibliotheek de Mare, de Centrale bibliotheek en bibliotheek Oudorp in Alkmaar. Alle ingeleverde foto’s zijn op 1 en 2 december in Orbino te bezichtigen.