openbare
ruimte
 
bekijk de N242 vanuit de hoogte

U kunt de N242 vanuit de uitkijktoren orbino bezoeken. U kunt bellen voor een afspraak met (072) 541 02 80 of mail naar
fata morgananuzeum

kerstbood-schappen
filezwaaien
ik woon hier

50.000 chrysanten


kunstlab orbino


De Provincie Noord-Holland reconstrueert momenteel de N242, de oostelijke ringweg bij Alkmaar, om tot een betere en veiligere doorstroming van het verkeer te komen. Kunst en Cultuur Noord-Holland kreeg de opdracht om rond deze provinciale weg kunst te realiseren. Het kunstplan bestaat onder andere uit een tijdelijke manifestatie onder de naam Kunstlab Orbino. Kunstenaarsinitiatief UNIT1 treedt hierbij op als curator en uitvoerend producent.
vergroot afbeeldingLuc Deleu
Radio Orbino op FM 106.8 in december 2007
Kunstenaars Anton Dekker en Irene Janze bouwen in december 2007 Kunstlab Orbino om tot licht- en geluidsculptuur: Radio Orbino. Het radiostation is vanaf de N242 als pulserend baken goed te herkennen door de installatie "ON AIR" op het dak en het woud van oude antennes er omheen. Radio Orbino is in een straal van 2,5 kilometer rondom de rode uitkijktoren langs de N242 te ontvangen op FM 106.8.

Op de zaterdagen en feestdagen in december is er open-radio. Dichters, schrijvers, geluidskunstenaars en muzikanten leveren een bijdrage aan Radio Orbino door de poëtische, praktische, de geschiedkundige of de maatschappelijke betekenis van de snelweg te belichten. Luisteraars kunnen tijdens de radioprogramma’s aanschuiven voor een rondetafelgesprek. De constructie van het tracé N242 wordt in een geluidsmix verwerkt en uitgezonden via Radio Orbino. Aan bod komen de geluiden van wegwerkzaamheden en het dagelijkse verkeer, reportages en interviews met betrokkenen en voordrachten van kunstenaars en wetenschappers.

Vanwege het beperkte uitzendgebied van Radio Orbino moet de autoradio van te voren geprogrammeerd worden. Een andere mogelijkheid is het om het programma te beluisteren vanaf het naastgelegen tuincentrum Ranzijn. Het publiek kan naar het radiostation bellen of tijdens de open radiodagen de microfoon pakken. Radio Orbino krijgt zijn eigen internetarchief op www.orbino.nl.

Wil je de radiostudio gebruiken en een uitzending verzorgen met je eigen werk? Meld je aan bij of via (06) 2007 34 34. Note: er mag geen reclame worden gemaakt en Bumarechten worden niet betaald. Meer informatie over de kunstenaars: & burojanze. Meer informatie over Kunstlab Orbino op
Kunstlab archief
Toine Klaassen heeft, als eerste deelnemende kunstenaar aan dit bijzondere project, in een witte container aan zijn verkenningstocht Fata Morgana gewerkt. Hierbij bracht hij allerlei aspecten van het bouwen aan de N242 op eigenzinnige wijze in kaart. Klaassen richtte zich zowel op passerende automobilisten als aanwezige wegenbouwers. Met zijn werk haalde de kunstenaar hen één moment uit hun gangbare, alledaagse denkwereld.

Bij de reconstructie van de N242 wordt aardig wat grond overhoop gehaald, waarbij zaken van archeologische waarde bloot komen te liggen. De twee volgende kunstenaars waren Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout. Zij werkten tot en met 1 oktober 2006 aan het project Nuzeum. Bogaert & Lieshout zochten naar het geschiedkundig nulpunt in de bouwputten van de N242 en gaven de begrippen verleden, heden en toekomst een nieuwe betekenis. Tot de verbeelding sprekende bodemschatten werden tentoongesteld in het Nuzeum, compleet met vitrines, diorama´s en diaklankbeeldpresentaties.

In het kunstproject Kerstboodschappen bewerkte Frederieke Jochems kerstfilms en -video's van Noord-Hollanders tot een roadmovie. In de week vóór kerst 2006 was het resultaat tijdens de avondspits te bekijken op twee drive-in-bioscopen aan de N242.

Lino Hellings stond in maart 2007 met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht dagelijks om 7 uur ’s morgens langs de N242 voor een ongebruikelijke activiteit: het filezwaaien. Hellings en de studenten groetten met een tekstbord YOU ARE NOT ALONE zwaaiend naar automobilisten in de file. De onvermoeibare zwaaiers kregen als reactie een brede glimlach, een kort praatje of een groet terug.

Eva Klee bivakkeerde tot 1 juli dit jaar her en der in tentjes langs de ringweg bij Alkmaar. De tenten vormden haar thuis tijdens het kunstproject Ik woon hier. Klee reageerde hiermee op de ‘nomaden’ die dagelijkse op de rondweg langsrijden.

De Westlandse kunstenaar Adrie Huisman stak deze zomer 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de provinciale weg. Op zaterdag 29 september waren er helikoptervluchten boven de volop in bloei staande Chinese chrysanten.

Tot eind 2007 zullen kunstenaars tijdelijk een werkplek vinden in het kunstlab aan de N242. Meer informatie op