created
in
n-h


 

Van IJ tot Zee 01 en 02


In 2001 werd de eerste editie van Van IJ tot Zee gerealiseerd. De aanleiding was het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal. Van IJ tot Zee 01 bestond uit een kunstroute die langs acht markante locaties aan beide kanten van het kanaal voerde van Amsterdam naar IJmuiden. In totaal waren er elf kunstwerken met thema’s als reizen en vervoer over water en het landschap rond het kanaal van in totaal dertien kunstenaars te zien. In een oude fabrieksloods van Bruynzeel in Zaandam was een historische fototentoonstelling over de geschiedenis van het Noordzeekanaal en werk van vier documentaire fotografen te zien (Catrien Ariens, Martijn van der Griend, Cor Jaring en Goos van der Veen).
Zo’n 3.500 personen legden de route per fiets of auto en per boot af in de zeven weekends dat Van IJ tot Zee open was. Er was veel media-aandacht, waaronder het NOS journaal.
Deelnemende kunstenaars aan Van IJ tot Zee 01 waren:
Achterberg/Strik, Simon Angel, Mark Bain, Annet Bult, Arno Coenen, Jeroen Kooymans, Geert Mul, Lily van der Stokker, Lydia Schouten, Dick Verdult IBW, Paul de Reus, Femke Schaap en Hannes Wallrafen.
Annet Bult - Aardappelhuisje Arno Coen - Ramon 'the diamond' Dekker
Het succes van Van IJ tot Zee 01 leidde tot een vervolg. Dit maal vormden de oude CSM suikerfabriek in Halfweg en de Stortlocatie Nauerna van NV Afvalzorg het decor. Deze locaties zijn normaal gesproken niet voor bezoekers toegankelijk en spectaculair door hun schaal. Halfweg bood in de vorm van een tentoonstelling de historie van meer dan een eeuw suikerproductie uit bieten en Nauerna de actualiteit van afvalverwerking. Tussen de twee locaties was een fietsroute door het recreatiegebied Spaarnwoude uitgezet.
De deelnemende kunstenaars aan Van IJ tot Zee 02 waren:
Wout Berger, Annet Bult, Bar Raketa, The Cookery Club, Luc Deleu, Michael Fahres, Geert Mul, Federico d’Orazio, Joke Robaard, Lily van der Stokker, Elaine Vis, Apostolis Zolotakis.
Luc Deleu - Orbino Federico d'Orazio - Nauerna Derby Lily van der Stokker - Ontwerp silo's