nieuwsbrieven
 

Nieuwsbrief 9


Dit is de negende nieuwsbrief van CBK Noord-Holland. De nieuwsbrief verschijnt om de zes à acht weken en houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen van CBK Noord-Holland en activiteiten in de provincie Noord-Holland.
vergroot afbeelding
Publiekspresentatie Kunstlab Orbino op zat 1 en zo 2 juli
Op 15 juni ging het project Kunstlab Orbino van start. Beeldend kunstenaar betrok als eerste kunstenaar de tijdelijke werk- en expositieplek in de vorm van een witte container langs de N242, de oostelijke ringweg van Alkmaar. Toine Klaassen ging hier van start met zijn verkenningstocht Fata Morgana waarbij hij allerlei aspecten van het bouwen aan de N242 op eigenzinnige wijze in kaart brengt. Hij richt zich zowel op de passerende automobilisten als de aanwezige wegenbouwers. Met zijn acties haalt Klaassen hen een moment uit hun gangbare, alledaagse denkwereld. Aankomend weekend, zaterdag 1 en zondag 2 juli van 12 tot 17 uur is zijn werk voor het publiek in de container te bezichtigen.

Kunstlab Orbino is onderdeel van Kunstprogramma N242 dat Kunst en Cultuur Noord-Holland in opdracht van de Provincie Noord-Holland rondom de reconstructie van de N242 realiseert. De Provincie Noord-Holland reserveert bij grote, infrastructurele werken, zoals de , een deel van het budget voor beeldende kunst. Kunstenaarsinitiatief (Alkmaar) verzorgt als curator de programmering van Kunstlab Orbino. In totaal programmeert UNIT1 in de periode juni 2006 tot eind 2007 acht kunstenaars waaronder Maurice Bogaert & Mathijs Lieshout, Frederieke Jochems en Lino Hellings. De witte container wordt naar verwachting in oktober 2006 vervangen door het opvallende containerkunstwerk van Luc Deleu, Orbino, waaraan het kunstproject zijn naam dankt.

Praktische informatie
- zondag 2 juli om 15 uur presentatie onderzoek door Toine Klaassen
- locatie: grasveld hoek Schermerweg/Provincialeweg N242 Alkmaar (bij Kraspolderbrug)
- meer info bereikbaarheid en parkeergelegenheid:
- noot: Toine Klaassen adviseert om tuinstoel/stretcher en parasol mee te nemen
Nieuw in K.I.P: de Keuze van
In het volgende nummer van K.I.P dat medio september verschijnt, vestigt CBK Noord-Holland in een nieuwe rubriek De keuze van de aandacht op het Noord-Hollandse kunstenaarsbestand op . Hiervoor vraagt CBK Noord-Holland personen uit maatschappelijke sectoren zoals politiek en cultuur een persoonlijke keuze te maken uit het kunstenaarsbestand van nu al 250 kunstenaars. De eerste die deze persoonlijke keuze maakt is de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer Borghouts. Door de rubriek krijgen kunstenaars uit het kunstenaarsbestand extra presentatiemogelijkheden aan een geïnteresseerd publiek.
Wilt u zich aanmelden voor het Noord-Hollandse kunstenaarsbestand? Stuur dan een e-mail met uw naam en adresgegevens naar .
vergroot afbeelding
Tip: Het Transparante Huis in het Lelygemaal
In juni en juli 2006 vindt het kunstproject Het Transparante Huis in het Lelygemaal bij Medemblik plaats met kunstenaars Marli Turion, Mariken Oltheten, Josevan Tubergen en Joyce Ennik.
Het Lelygemaal staat aan de rand van het IJsselmeer. De grote witte blokkendoos, ooit gebouwd om de Wieringermeer droog te malen, is deze zomer de locatie voor een bijzonder kunstproject. De deelnemende kunstenaars hebben de specifieke kanten van het gemaal zoals de functie, de ligging en de geschiedenis van het gebouw, maar ook de natuur, de polders en het water gebruikt als uitgangspunt voor de kunstwerken. De kunstenaars hebben gemeen dat zij grote werken maken waarbij de grafische techniek op autonome wijze gehanteerd wordt.

Bij het project verschijnt een catalogus. De tekst is van Renee Steenbergen, kunsthistoricus en recensent bij het NRC, de foto’s van het werkproces en de kunstwerken zijn van Kees de Gooijer. Historicus Diederik Aten beschrijft de geschiedenis van het Lelygemaal.

Het kunstproject loopt van 3 juni tot en met 31 juli. Het gemaal is geopend op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Voor meer informatie kunt u bellen met Marian Heemskerk (06) 44 68 68 06.