nieuwsbrieven
 

Nieuwsbrief 4


Dit is de vierde nieuwsbrief van CBK Noord-Holland. De nieuwsbrief verschijnt om de anderhalve maand en houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen van CBK Noord-Holland en activiteiten in de provincie Noord-Holland.
Dagvoorzitter Fred Schoorl Ervaringstafel KWIKFIT Rinske Kruisinga overhandigt prijs aan Ginette Blom
Symposium Plannen met Verbeelding succes
Op 22 juni 2005 vond het symposium Plannen met Verbeelding in de Lichtfabriek in Haarlem plaats. CBK Noord-Holland en de Provincie Noord-Holland kunnen op een geslaagde dag terugkijken. Het symposium werd druk bezocht, er waren ruim 170 deelnemers waaronder kunstenaars, planologen en beleidsmedewerkers. Tijdens het symposium werd het begrip culturele planologie concreet gemaakt met praktijkvoorbeelden in de provincie Noord-Holland. Deelnemers reageerden enthousiast op het symposium:
'het was een mooie, inspirerende en goed georganiseerde dag', 'geslaagd geheel, zowel qua uitstraling als inhoudelijk', 'balans tussen energie, inhoud, humor en netwerken was goed', 'nuttige contacten kunnen leggen'. Lees hier het verslag met de belangrijkste conclusies van het symposium.

Prijsvraag Recreatie Actueel
Tijdens het symposium werd de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag Recreatie Actueel. De prijsvraag betrof een cultureel planologische ontwerpopdracht uit de praktijk voor het recreatiegebied Geestmerambacht, ten noorden van Alkmaar. Ginette Blom is met haar plan GAMBA! tot winnaar uitgeroepen. De jury prees haar voorstel voor recreatieve projecten voor kinderen en volwassenen: ‘het straalt activiteit uit’ en ‘het geeft een bijzondere meerwaarde aan het ruimtelijk planproces’. De tweede prijs ging naar het voorstel Geestmerambachter Tuineilanden van Ben Raaijman, Fulco Treffers kreeg een eervolle vermelding. Meer weten over het voorstel van Ginette Blom en van de overige prijsvraaginzenders? Klik hier en lees verder. Om het juryrapport na te lezen, klik hier.
Dansgroep Krisztina de Châtel tijdens presentatie Kunst en Vormgeving Noord-Holland Cees de Graaff presenteert de eerste K.I.P Borrel na presentatie Kunst en Vormgeving Noord-Holland
Presentatie CBK Noord-Holland en K.I.P
Na het symposium presenteerde CBK Noord-Holland zich als nieuwe afdeling van Kunst en Cultuur Noord-Holland. Daarbij werd het nieuwe magazine K.I.P, kunst in de provincie, gelanceerd. Het eerste nummer werd door gedeputeerde Rinske Kruisinga aan beeldend kunstenaar R.W. van de Wint overhandigd. De aanwezigen konden genieten van een kort optreden van dansgroep Krisztina de Châtel, VJ-kunstenaar Danielle Kwaaitaal en een borrel na afloop.

Nabestellen eerste K.I.P
Heeft u het eerste nummer van K.I.P niet ontvangen? U kunt dit nummer via bestellen. U kunt zich tevens via het online formulier abonneren het magazine. Het tweede nummer komt in november uit.

Stelling
Jeroen Boomgaard schreef voor het magazine K.I.P een column met als titel 'verdoezelt culturele planologie de scherpe kantjes van de marktwerking?'. U kunt dit artikel nalezen op onze website. Ook kunt u op het artikel reageren via de stelling op onze (zie homepage).
Tamar Frank - Moira (2003) Michiel Hogenboom - A-capella renaissance (2003/2004)
68 nieuwe kunstenaars in het kunstenaarsbestand
Na een nieuwe beoordelingsronde medio juli zijn er 68 nieuwe kunstenaars aan het bestand zijn toegevoegd. Een daarvan is de Hilversumse kunstenares Tamar Frank. Zij maakt installaties met licht en creëert daarmee een nieuwe 'ziensbelevenis' in de ruimte. Met minimale ingrepen wordt de ruimte getransformeerd. Ook treft u in het kunstenaarsbestand het werk aan van de Haarlemse kunstenaar Michiel Hogenboom. In zijn nieuwe werk beeldt hij alleen het hoofd van mannen af. Argwaan en onverschilligheid wisselen elkaar in zijn werk af.

U kunt op verschillende manieren een kunstenaar vinden, zoals op naam of discipline, thema, plaats of categorie. Klik hier voor een uitgebreide toelichting. Benieuwd naar het artistiek potentieel in de provincie Noord-Holland? Klik dan hier en neem een kijkje in het bestand.
Jitish Kallat - Collateral Dammage
Kunst en Oorlog toegankelijk voor algemeen publiek
Van 1 juli tot en met 28 augustus 2005 is de educatieve tentoonstelling Kunst en Oorlog opgesteld in de Grote Kerk in Naarden. De tentoonstelling is bij hoge uitzondering voor algemeen publiek te zien samen met de tentoonstelling Oorlogskind van het NIOD.
Lees verder.
Vragenformulier beroepsondersteuning kunstenaars en vormgevers
CBK Noord-Holland wil kunstenaars en vormgevers ondersteunen bij het voeren van hun beroepspraktijk. Daarom wordt in december dit jaar een dag georganiseerd, waar onder meer cursusaanbieders op het gebied van cultureel ondernemerschap zich zullen presenteren. Kunstenaars en bedrijven geven op deze beurs voorbeelden van ‘good-practices’ van cultureel ondernemerschap. U kunt op deze dag contacten leggen met het bedrijfsleven en non-profit organisaties.

CBK Noord-Holland is bezig met het opzetten van trainingen en cursussen voor kunstenaars met het accent op specifieke vaardigheden die van belang zijn bij het voeren van een beroepspraktijk. Denk daarbij aan cursussen over het presenteren van uw werk, aanvragen van subidies, netwerken of onderhandelen. De trainingen zullen vanaf januari 2006 in verschillende plaatsen in Noord-Holland plaatsvinden.

Om vorm te geven aan beroepsondersteuning horen wij graag van u waaraan u behoefte heeft. CBK Noord-Holland vraagt u daarom om het digitale vragenformulier in te vullen. Het invullen kost u hooguit vijf minuten. Klik hier en vul het online formulier in.
Beleidsregel Beeldende Kunst en Vormgeving Provincie Noord-Holland
De Provincie Noord-Holland wil ondersteuning geven aan kunstenaarsinitiatieven en samenwerkingsverbanden van kunstenaars. Om hieraan vorm te geven is voor 2005 een bedrag van € 302.750,- beschikbaar. De regeling richt zich op activiteiten in Noord-Holland, buiten Amsterdam. Kunstenaarsinitiatieven kunnen subsidieaanvragen indienen voor programma’s in 2005, maar ook voor activiteiten die al eerder dit jaar zijn gestart. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 1 september 2005 bij de Provincie Noord-Holland een aanvraag indienen.
Voor meer informatie over deze beleidsregel klik hier. U kunt het aanvraagformulier en de beleidsregel hier downloaden.