openbare
ruimte
 
bekijk de N242 vanuit de hoogte

U kunt de N242 vanuit de uitkijktoren orbino bezoeken. U kunt bellen voor een afspraak met (072) 541 02 80 of mail naar
fata morgana


nuzeum
kerstbood-schappen
filezwaaien
ik woon hier

50.000 chrysanten

Radio Orbino


orbinodroom

lees meer

kunstlab orbino


  De Provincie Noord-Holland reconstrueert momenteel de N242, de oostelijke ringweg bij Alkmaar, om tot een betere en veiligere doorstroming van het verkeer te komen. Kunst en Cultuur Noord-Holland kreeg de opdracht om rond deze provinciale weg kunst te realiseren. Het kunstplan bestaat onder andere uit een tijdelijke manifestatie onder de naam Kunstlab Orbino. Kunstenaarsinitiatief UNIT1 treedt hierbij op als curator en uitvoerend producent.
  vergroot afbeeldingLuc Deleu
  Kunstlab archief
  Kunstlab archief

  Toine Klaassen heeft, als eerste deelnemende kunstenaar aan dit bijzondere project, in een witte container aan zijn verkenningstocht Fata Morgana gewerkt. Hierbij bracht hij allerlei aspecten van het bouwen aan de N242 op eigenzinnige wijze in kaart. Klaassen richtte zich zowel op passerende automobilisten als aanwezige wegenbouwers. Met zijn werk haalde de kunstenaar hen één moment uit hun gangbare, alledaagse denkwereld.

  Bij de reconstructie van de N242 wordt aardig wat grond overhoop gehaald, waarbij zaken van archeologische waarde bloot komen te liggen. De twee volgende kunstenaars waren Maurice Bogaert en Mathijs Lieshout. Zij werkten tot en met 1 oktober 2006 aan het project Nuzeum. Bogaert & Lieshout zochten naar het geschiedkundig nulpunt in de bouwputten van de N242 en gaven de begrippen verleden, heden en toekomst een nieuwe betekenis. Tot de verbeelding sprekende bodemschatten werden tentoongesteld in het Nuzeum, compleet met vitrines, diorama´s en diaklankbeeldpresentaties.

  In het kunstproject Kerstboodschappen bewerkte Frederieke Jochems kerstfilms en -video's van Noord-Hollanders tot een roadmovie. In de week vóór kerst 2006 was het resultaat tijdens de avondspits te bekijken op twee drive-in-bioscopen aan de N242.

  Lino Hellings stond in maart 2007 met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht dagelijks om 7 uur ’s morgens langs de N242 voor een ongebruikelijke activiteit: het filezwaaien. Hellings en de studenten groetten met een tekstbord YOU ARE NOT ALONE zwaaiend naar automobilisten in de file. De onvermoeibare zwaaiers kregen als reactie een brede glimlach, een kort praatje of een groet terug.

  Eva Klee bivakkeerde tot 1 juli dit jaar her en der in tentjes langs de ringweg bij Alkmaar. De tenten vormden haar thuis tijdens het kunstproject Ik woon hier. Klee reageerde hiermee op de ‘nomaden’ die dagelijkse op de rondweg langsrijden.

  De Westlandse kunstenaar Adrie Huisman stak deze zomer 50.000 bolchrysanten in de middenbermen van de provinciale weg. Op zaterdag 29 september waren er helikoptervluchten boven de volop in bloei staande Chinese chrysanten.

  Kunstenaars Anton Dekker en Irene Janze bouwden in december 2007 Kunstlab Orbino om tot licht- en geluidsculptuur: Radio Orbino. Het radiostation was vanaf de N242 als pulserend baken goed te herkennen door de installatie "ON AIR" op het dak en het woud van oude antennes er omheen. Radio Orbino was in een straal van 2,5 kilometer rondom de rode uitkijktoren langs de N242 te ontvangen op FM 106.8.

  In december 2007 en januari 2008 kregen vier winnaars van de Orbinodroom de beschikking over Orbino. Nachtfotografie en een zitzakconcert waren onder andere het resultaat.

  Tot begin 2008 zullen kunstenaars tijdelijk een werkplek vinden in het kunstlab aan de N242. Meer informatie op .
  Afsluiting Orbino
  Werkperiode Orbino: 25 febr t/m 9 maart 2008

  UNIT1 heeft Toine Klaassen uitgenodigd om zijn revisie te geven op het nu voltooide N242 gebied.
  Wat is er nog mogelijk nu de N242 is “gedotterd” en het verkeer zich in een voor ideaal gehouden situatie van A naar B kan bewegen?

  Toine was in juni 2006 de eerste kunstenaar die het gebied onderzocht en maakt nu als laatste de cirkel rond.
  Zijn Reizend Laboratorium Voor Hedendaagse Archeologie zal voor deze gelegenheid vanuit ORBINO worden gecoördineerd.
  Hij zal zijn experimenten/performances uitvoeren in het nu geherstructureerde N242 gebied. Voor de automobilisten een vluchtige kruising met de activiteiten van Toine Klaassen ofwel een confrontatie van 1 ogenblik.